Trebuie inlocuit uleiul din cutia de viteze la o masina cu transmisie manuala?

 

Punem foarte mult accent pe schimbarea si inlocuirea uleiului de motor atunci cand efectuam revizii tehnice periodice ale masinii. Si este foarte bine pentru ca lichidul de motor este indispensabil pentru bjna functionare a masinii, lubrifiind componentele motorului.

Dar, masina are mai multe fluide, printre care si uleiul cutiei de viteze. Trebuie acesta schimbat si inlocuit periodic la fel ca cel de motor? Iata raspunsul: specialistii spun ca o masina poate sa supravietuiasca pe toata durata vietii ei cu lichidul din cutia de viteze din fabrica. Si acest lucru se datoreaza faptului ca temperatura la acest nivel este mult mai scazuta decat la motor, unde se uzeaza lichidul de motor, deci cel de la cutia de viteze nu se va uza. Alt motiv este faptul ca lichidul cutiei de viteze este mult mai vascos.

Uleiul isi pierde din proprietati sau se uzeaza la temperaturi mari, dar la cutia de viteze, chiar si in conditii de uzura a motorului sau de canicula, temperatura nu depaseste 90 de grade, prag insuficient pentru uzura acestuia.

Deci, cata vreme cutia de viteze este etansa, nu avem scurgeri, lichidul nu necesita inlocuire si putem sa uitam de grija inlocuirii lui, pentru ca el nu isi va pierde din proprietati.

Bineinteles, ca acest lucru este valabil in conditiile in care nu avem defectiuni la masina. In cazul in care observati scurgeri de lichid sub masina, apelati un serviciu de tractari auto Bucuresti pentru a va livra masina la cel mai apropiat service auto.

Nu neglijati scurgerile de lichid si nu circulati cu masina pana cand nu aflati cauza acestora pentru ca riscati sa produceti pagube mult mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *