Cum sa conduci o masina in mod preventiv

Pentru multi dintre noi condusul a devenit un automatism. Exista insa cateva reguli de condus preventiv care ne pot ajuta sa evitam accidente. Aceste reguli fac uneori diferenta intre un sofer bun si un sofer obisnuit. La scoala de soferi inveti regulile de circulatie si cum sa conduci efectiv un autoturism. Astazi discutam despre acele reguli nescrise, dar care fac diferenta in trafic.
Prima regula de condus preventiv este anticiparea. Atunci cand suntem la volan, nu trebuie sa fim preocupati de alte activitati, cum ar fi vorbitul la telefon, cititul sau trimisul de mesaje text. Daca obisnuim sa facem acest lucru atentia scade considerabil si suntem foarte predispusi la accidente. De asemenea, va fi mult mai greu sa anticipam ce urmeaza sa faca soferul din fata, din spate sau din lateral. Anticiparea este utila si in cazul pietonilor.
Mai bine zis, un sofer trebuie sa aiba intotdeauna atentie distributiva. Este bine si pentru masina, pentru ca franarile bruste uzeaza prematur componentele masinii.
Este extrem de important sa vezi din timp cand se aprind stopurile unei masini din fata, pentru a putea frana si tu din timp si pentru a da ocazia celor din spate sa te observe. Eviti astfel accidente.
De asemenea, in intersectii, chiar daca ai prioritate trebuie sa fii atent la ceilalti soferi care s-ar putea sa nu fie la fel de atenti la tine si sa nu observe faptul ca trebuie sa cedeze trecerea. Mai bine sa previi decat sa combati.
Chiar daca masina care urmeaza sa intre pe drumul tau cu prioritate a oprit, uita-te si la sofer pentru ca el este posibil sa se asigure din alta parte, sa nu te vada si sa porneasca brusc. Nu ar fi vina ta in cazul unui accident, dar clar atentia te poate scuti de numeroase neplaceri si de timp pierdut pe la sectiile de politie. Nu mai vorbim de daunele masinii, care pot fi considerabile astfel incat sa fi nevoit sa apelezi la tractari auto Bucuresti pentru a iti ridica masina care nu va mai porni. Atentia te scapa de toate aceste neplaceri.
Un alt exemplu este atunci cand pe banda din dreapta observi ca un sofer incetineste. Este prudent sa incetinesti si tu intrucat poate urma o trecere de pietoni pe care tu nu ai observat-o fiind pe banda a doua. In acest fel nu vei observa nici pietonul angajat in traversare si poti produce un accident. Este important sa observi toate aceste lucruri si manevrele pe care le fac ceilalti soferi in trafic.
De asemenea, pentru o conducere preventiva trebuie sa utilizezi oglinzile retrovizoare. Ele nu sunt puse degeaba pe masina. La orice depasire, parcare, franare sau orice alta manevra, asigura-te in oglinzile retrovizoare. Oglinzile ofera foarte multe informatii de care nu te poti lipsi atunci cand sofezi.
Daca se intampla sa conduci pe timp de noapte, atunci trebuie sa stii ca esti nevoit sa te asiguri mai intens decat o faci ziua. Este posibil sa pierzi din vedere detalii, semne, sa nu vezi un motociclist sau alte lucruri. Noapte incearca sa sporesti atentia.
Daca se intampla sa franezi brusc, este recomandat sa aprinzi avariile pentru ca cei din spate sa te observe mai repede. Atfel vei reusi sa eviti eventuale tamponari in lant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *